Nemrég találkoztam a bolti (playdoh) puha gyurmával aranyáron. Én még a régi szürke kemény gyurmához vagyok szokva meg a kézhez ragadó só-lisztes verzióhoz. Ez a bolti valami csoda. Emlékeztem, hogy a blogokban már olvastam, hogyan is lehet házilag készíteni hasonlót. Neki is fogtam, googleban kerestem receptet, és az elsőt ki is próbáltam.
20 dkg liszt
10 dkg só (én olcsó asztali sót vettem, de inkább finom sót használjatok, mert egy-két nagyobb szemcse nem oldódott fel.)
2 kiskanál citromsav (ez azért kell, hogy ne penészedjen, sokáig elálljon, de elhagyható)
3 dl víz
1 ek. étolaj
Ezt összekutyultam a lábosban. Aztán elkezdtem kis lángon melegíteni, hamar össze is állt, de iszonyat nehéz keverni, komoly erő kell, amikor már golyóvá összeállt akkor levettem a tűzről 1-2 perc kb. az egész. Hagytam kihűlni kicsit, aztán átgyúrtam. Ez a mennyiség elég nagy, áztasd be utána a lábost.
Nem színeztem, van aki ételfestékkel, van aki fűszerekkel, kakaóval színezi. Én most nem vacakoltam vele, majd legközelebb. Az állaga olyan mint a bolti lágy playdoh gyurmáé. Nem ragad a kézhez. Műanyag dobozban lefedve tárolom a hűtőben.
4 megjegyzés:
Épp ma főztem én is egy adagot, éreztem is a karomat :-DDDD. Ugyanez a recept, csak még 1 evőkanál olaj.
jaj az olaj!!!!, elfelejtettem, azt is adtam hozzá!!! Izompacsirták lettünk akkor:)))
A gyurmára én is írásra adom magam - eddig is benéztem néha, és legeltettem a szemem a gyönyörűségeken:)
Szóval én a gyurmát úgy készítem, hogy a liszt kivételével mindent a vízbe és csak akkor öntöm a lisztet, amikor már forr.
Így kissé kevesebb izom is elég hozzá.
Nekem borkősavas receptem van, kicsit az arányok is másak. Azt tapasztaltam, hogy nagyjából három-négy hét múlva megpenészedik.
Kíváncsi vagyok, a tied meddig bírja.
Szeretnélek megkérni, hogy - ha el nem felejtődik - írj majd erről a blogban.
További energiákat időt a varráshoz! Nagyon szépek!
Szia Csacselev! Köszi a tippet, egyszerűbb ahogy te csinálod, jó ötlet! Majd megírom meddig bírta:)
Megjegyzés küldése